Basler Brot

Het Zwitserse brood dat zo een beetje het midden houdt tussen Frans krokant rond brood en ciabatta. Kenmerkend zijn de krokante korst en een zachte kruim met onregelmatige gaten.

Lees meer »

Iedere dag een klein vers brood

Omdat ik het moeilijk vind om goed vers brood te kopen en de betere bakker toch een eind van mijn thuis is bak ik iedere dag brood. Brood moet voor mij vers zijn, als het meer dan een dag oud is wil ik het niet meer en gebruik ik het alleen nog om aan restverwerking te doen zoals croutons of broodpudding of soms ook wel eens voor een tosti (croque). Dat zou een probleem kunnen zijn want het gaat er dan op lijken dat ik iedere dag aan restverwerking moet doen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mijn oplossing: iedere dag een klein brood bakken in een kleine maar goede oven oven die ik daarvoor enkele jaren geleden speciaal heb gekocht. Niet duur en heeft zelfs een rijsprogramma voor het brood dat ik overigens alleen in de koude maanden van het jaar gebruik want verder niet nodig.broodje van 300 gram bloem of meel, 180 gram water, 10 gram boter en 6 gram zout.

Lees meer »

Suikerbroodjes

Voor deze zeer geslaagde suikerbroodjes gebruikte ik het recept van https://www.soezie.com/nl/receptdetail/suikerbroodjes-141

Lees meer »

Butterzopf (recept van Rutger Bakt)

Butterzopf of kortweg zopf is het gevolochten weekendbrood in Zwitserland. Het deeg lijkt een beetje op brioche maar is zeker niet hetzelfde.Ik gebruikte het uitstekende recept van Rutger bakt en bekom daarmee een mooi smakelijk resultaat. In het recept verwijst Rutger naar een filmpje om de vlecht te vormen maar als je dan even verder kijkt zie je verschillende manieren om zo'n deegvlecht te maken. Ik ben hier met drie strengen deeg te werk gegaan.Butterzopf of kortweg zopf is het gevolochten weekendbrood in Zwitserland. Het deeg lijkt een beetje op brioche maar is zeker niet hetzelfde.Ik gebruikte het uitstekende recept van Rutger bakt en bekom daarmee een mooi smakelijk resultaat. In het recept verwijst Rutger naar een filmpje om de vlecht te vormen maar als je dan even verder kijkt zie je verschillende manieren om zo'n deegvlecht te maken. Ik ben hier met drie strengen deeg te werk gegaan.

Lees meer »