Zeeuwse bolussen

Voor dit bijzondere gebak heb ik het recept van Rudolph van Veen, 24kitchen gebruikt. Er staan enkele recepten voor Zeeuwse bolussen op die site, ik gebruikte het recept Zeeuwse bolussen uit Zierikzee. Best wel bewerkelijk maar bijzonder de moeite waard!

Lees meer »

Antwerpse appelbollen

Op de eerste maandag na Drie Koningen = "Verloren Maandag", eten we in de provincie Antwerpen worstenbrood en appelbollen.In tegenstelling wat dikwijls in recepten wordt vermeld, worden Antwerpse appelbollen niet gemaakt met bladerdeeg. Voor Antwerps worstenbrood en appelbollen heeft men getoerd gistdeeg nodig, dat is brooddeeg die bewerkt wordt met boter zoals bladerdeeg. Als je in Antwerpen woont kun je maar beter naar de warme bakker lopen want die Antwerpse bakkers weten echt wel hoe je worstenbrood en appelbollen maakt. Als je niet in Antwerpen woont of je wil om een andere reden toch liever dit zelf maken, dan is het maken van getoerd gistdeeg een hele klus. Je kunt het je zelf wel een beetje gemakkelijker maker door kant en klaar croissantdeeg te gebruiken, je weet wel die rolletjes van Danone (of een ander merk).

Lees meer »

Driekoningentaart

De traditie wil dat er een rauwe boon in het beslag wordt gedaan. Wie het stuk taart heeft met de boon erin mag zich op Drie Koningen dag koning wanen.

Lees meer »

Brusselse wafels

Recept voor Brusselse wafels die warm geserveerd moeten worden, krokant aan de buitenkant en zacht binnenin. Gewoon met poedersuiker of slagroom of maak er een heerlijk dessert van.

Lees meer »

Nep Appelstrudel

Een recept voor Apfelstrudel maar dan nep :)) Nep omdat dit gebak misschien uiterlijk wel wat gelijkt op de echte apfestrudel maar dat is het dan ook. Apfelstrudel wordt immers niet gemaakt met bladerdeeg maar met een vrij bewerkelijk flinterdun elastisch deeg. Verder zijn er nog verschillen zoals het toevoegen van gebakken broodkruim en walnoten. Deze gemakkelijke variant is ook lekker maar het is wel nep :))

Lees meer »