Rubriek over dranken en versnaperingen

Kleinigheden voor tussendoor als snoepje of iets voor bij de koffie of bij een kopje thee. Verder gaat het hier over dranken, geen uitgebreide besprekingen over wijn- en bier, dat laat ik aan de specialisten. Wel iets over samengestelde dranken en veel over thee.  

Mousse van Bonbonbloc puur praliné met citroen topping

Het idee voor deze versnapering heb ik gehaald bij Beaufood.nl en meer bepaald op haar Instagram pagina.Zo'n eenvoudige waardevolle ideeën, ik kom er zelden op. Gelukkig is dat anderen zoals hier Beaufood wel gegeven, ik maak er dan graag gebruik van.Het idee is gewoon: smelt Bonbonbloc Praliné puur (Côte d'Or) au bai marie of in een chocoladesmelt apparaatje en meng met opgeklopte slagroom. Wat de verhoudingen en hoeveelheden betreft is bij dit soort bereidingen mijn devies altijd: laat het bepalen door je eigen smaak en voorkeur. Wil je dat de chocoladesmaak vol uitkomt, gebruik dan minder slagroom en klop die licht op, wil je eerder een luchtig dessertje met een chocoladetoets, gebruik dan wat meer slagroom, luchtig opgeklopt met in verhouding wat minder chocolade.

Lees meer »

Indian chai

Indian chai is een pittige zwarte thee met specerijen. Je kunt Indian chai melanges kopen in goede zaken gespecialiseerd in koffie en thee maar het is zeker niet moeilijk om het zelf te maken. Dat heeft als grote voordeel dat je na enig experimenteren een melange hebt naar je eigen smaak en voorkeur. Er bestaat geen standaard recept voor Indian chai en overal waar je het drinkt zal hij anders smaken en een ander aroma hebben.De basis is zwarte thee en het beste begin je met niet al te ruim de specerijen toe te voegen. Stap voor stap ga je zelf bepalen van welke specerijen wat meer of minder wil.Gebruik zoals bij alle theeën bij voorkeur gefilterd water.Laat de thee met specerijen die je iets fijn hebt gemaakt in bijvoorbeeld een vijzel ongeveer 4 à 5 minuten trekken tegen het kookpunt. Filter de hete chai in theekopjes en laat iets afkoelen.Alhoewel Aziaten deze thee ook bij bij hoge buitentemperaturen drinken is bij ons deze spicy thee toch vooral favoriet in wat koudere periodes, bijvoorbeeld na een herfst- of winterwandeling.In Azië doet men dikwijls een flinke scheut melk in deze thee en voegt men suiker toe. Dat kun je natuurlijk doen maar dat is weer al naargelang je voorkeur. Zelf doe ik heel soms een klein scheutje vanillesiroop van Monin in deze specerijenthee.

Lees meer »

Cold brew Earl Grey

Sinds ik ´aan de thee ben´, nu ruim drie maanden heb ik iets heel belangrijks geleerd, namelijk het koud zetten van thee. Ik zal hier nog vaker op terugkomen maar nu een eerste aanzet. Toegegeven, ik kende het niet en ik wist het niet maar thee maken in koud gefilterd water is echt een fantastische ontdekking. Het is spotgemakkelijk en het resultaat als aperitief, als drank bij een gerecht of gewoon als drank is verbluffend.Voor nu houd ik me even aan de Earl Grey cold brewed:0,5 liter gefilterd koud water (ik gebruik de Brita waterfilter) voor een mooie heldere kleur en goede smaak.2 builtjes Earl Grey van goede kwaliteit (hier Earl Greay Original van Simon Levelt)8 uur afgesloten in een afgesloten (thermos) fles de koelkast. Builtjes verwijderen en schenken in een wijnglas.Het enige nadeel: je moet geduld hebben en op tijd bedenken dat cold brew thee wil hebben want je maakt het niet à la minute.

Lees meer »

Een keuze maken in thee

Eerder had ik het al eens over het Proefpakketten van Simon Levelt. Als volkomen leek op het gebied van thee met de wil me erin te gaan verdiepen en mijn alcoholgebruik (grotendeels) te vervangen door de onvolprezen thee vond ik die proefpakketten wel een goed idee. Ook al was ik verscheidene keren in Azië geweest en omdat het er nu eenmaal bij hoorde wat theeceremonies meegemaakt, thee bleef de grote onbekende om bijvoorbeeld als volwaardig alternatief voor het glas wijn bij gerechten te vervangen. 

Lees meer »

Golden Lapsang Souchong

Eén van mijn favoriete theeën. Een zwarte gerookte thee uit China. Nog maar recent voor het eerst gedronken maar ik was meteen overtuigd, met zijn kenmerkende rooksmaak, rond, rijp en warm. Eén tot twee glazen is genoeg omdat anders de rokerige smaak en het aroma te veel gaan overheersen. Wat combinatie met gerechten betreft heb ik niet zo heel veel uitgeprobeerd maar ik heb het gevoel dat hij bij veel gerechten past. 

Lees meer »

Thee, een nieuw begin

Sinds 1 januari 2024 beperk ik mijn gebruik van alcoholische dranken. Dit wordt geen pleidooi voor het afzweren van van wijn, bier of aperitieven of digestieven. Omdat ik al heel lang iedere dag bij de hoofdmaaltijd, één, twee, al naargelang de gelegenheid soms meerdere glazen nuttigde, ben ik sinds die eerste dag van januari overgegaan op het alternatief, de thee. Dat werd een hele studie en heel veel proeven en het boeit me enorm want thee is echt wel een waardig alternatief voor wijn bij een goed gerecht en als aperitief of als drank voor een goede sfeer en genot. Er valt ontzettend veel over thee te bespreken en dat ga ik hier ook doen, niet als deskundige, daar had ik dan wat eerder aan moeten beginnen maar als gebruiker en liefhebber. 

Lees meer »