Recepten - ingrediënten - hoeveelheden

Waarom ik recepten maak met een samenstelling zonder hoeveelheden.

 

  • Er zijn voldoende websites en kookboeken met uitgebreide receptuur die de onervaren of niet zelfverzekerde kok houvast bieden. Ben je echter wat meer bedreven in het bereiden van gerechten en maaltijden, dan worden die juiste hoeveelheden, temperaturen en bereidingstijden van minder belang. Let op, er zijn drie soorten gerechten waarbij het geven van de correcte informatie wel belangrijk is. Namelijk bij dessert en gebak kun je niet rekenen op ervaring en intuïtie, hier zijn de juiste hoeveelheden, temperaturen en tijden wel van groot belang. Ook bij het garen van vlees of vis op lage temperatuur zijn de gegevens van tijd en temperatuur niet te vermijden omwille van de voedselveiligheid (hygiëne) en het beoogde resultaat. 
  • De verhoudingen van ingrediënten die je in je gerechten gebruikt kun je beter door je smaak en voorkeur dan door opgegeven hoeveelheden laten bepalen. 

 

Zelf brood maken, recepten en ondervinding

De receptuur voor brood, meel + water + gist (of zeerdesem) en zout in zijn eenvoudigste vorm is niet zo absoluut als in vele recepten wordt opgegeven. Een algemene regel is dat de hoeveelheid water tussen de 55% en 65% van de hoeveelheid meel moet zijn. Dat is wel een verschil van 10% en dat is veel. Als in een recept staat dat voor een brood van 500 gram meel je 300 gram water (60%) moet toevoegen, ga er dan met de nodige voorzichtigheid en vooral ervaring mee om. Het vermogen van meel om water op te nemen om tot een goed deeg te komen hangt van meerdere factoren af. Het soort meel dat je gebruikt is afkomstig van graan, meestal tarwe, maar soms ook gedeeltelijk rogge of een ander graan die van verschillende herkomst en kwaliteit kunnen zijn. Neem nu tarwe, het meest gebruikte graan voor brood, verbouwd in veel landen met niet hetzelfde klimaat en bodemgesteldheid, dan is het voor de hand liggend dat de eigenschappen en  kwaliteit van het graan en dus van het meel verschillend zijn.

Lees meer »