Al meer den 25 jaar maak ik bijna iedere dag brood. Ik ken/ kan het van mijn opleiding, heb ervaring, zoek veel op, experimenteer, kijk en proef. Brood is mij dierbaar, ik ben een liefhebber maar het moet vers en goed zijn, Zo is het begonnen. Opgegroeid in Vlaanderen waar in ieder dorp, in iedere stad tal van bakkers waren waarvan de meesten wel echt goed brood maakten. Die waren ook op zondag open voor verse pistolets, koffiekoeken en het zondagse gebak. Toen ik alweer maar dan 40 jaar geleden naar Nederland verhuisde merkte ik al gauw dat hier de situatie geheel anders is. Het meeste brood komt hier van de supermarkt en is ronduit pover van kwaliteit. Er zijn wel warme bakkers die echt goed brood bakken maar je moet ze weten te vinden en ... ze zijn op zondig niet open!
Ik was het beu om brood van slechte of middelmatige kwaliteit te eten en besloot om zelf maar aan het bakken te gaan. Weinig tijd maakte het echter moeilijk maar er kwam toen de oplossing met het tijdperk van de broodbakmachines, Vier van die apparaten heb ik versleten of voortijdig afgedankt. Nu zou ik er niet meer aan denken om nog zo'n apparaat te gebruiken (tenzij nieuwe technologische ontwikkelingen voor iets verrassend zorgen). Die broodbakmachines werden met ups en downs heel populair maar er kwam ook veel commentaar op, rare vorm en een vreselijk gat onderin het brood, en dat is waar. Al moet ik toegeven dat het apparaat ook voordelen biedt: het kost weinig tijd en je kunt het programmeren zodat je 's ochtends een vers geurig brood hebt. Niet slecht. Maar het moet me van het hart: als je geen benul hebt van hoe brood gemaakt wordt dan zal een broodbakmachine je snel teleurstellen. Ik ondervond als gauw dat je tijdens de bereiding in zo'n machine maar beter zo nu en dan moest ingrijpen omdat het hele proces niet naar mijn zin verliep en dus ook niet het gewenste resultaat opleverde. Met het corrigeren van het bereidings- en bakproces verbeterde het resultaat wel maar het voordeel van tijdsbesparing viel gedeeltelijk weg en het gat van de deeghaak en de rare vorm bleven. Trouwens had ik voor dat vervloekte gat wel een soort van oplossing door na het einde van de laatste kneedbeurt de deeghaak weg te halen :)) Zo zie je maar dat je met dit soort ingrepen en "oplossingen" uiteindelijk tot de conclusie komt dat je maar beter zelf je brood kunt maken maar dan wel met behulp van een goede keukenmachine of staande mixer.
Nu heb ik veel meer tijd en experimenteer er op los. Alweer een heel aantal jaren geleden ontdekte ik de de de broodbakbol en stokbroodvorm van Emile Henry en dat gaf opmerkelijk betere resultaten, die hulpmiddelen wil ik niet meer missen al kan ik ook zonder. Doch het gemis van het Vlaamse ambachtelijke brood, de pistolets en koffiekoeken bleef. Door veel reizenen opzoeken leerde ik ook veel over brood en dan met name over gist, desem en broodbaktechnieken. De zuurdesembroden uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw die voornamelijk in biologische weinkels en door alternatieve bakkers werden verkocht kwamen slechts gedeeltelijk tegemoet aan mijn wensen: goed maar niet voor iedere dag.
Wordt vervolgd.
Reactie plaatsen
Reacties