Teppanyaki van Ardens gebraad met courgette

Gepubliceerd op 10 juli 2022 om 20:57

Ingrediënten:

Sneetjes Ardens varkensgebraad (Colruyt), courgette, vastkokende aardappels, vloeibare margarine, vadouvan, vleesbouillon, mosterd, dragon

 

Bereiding:

Bakplaat (teppanyaki, plancha) aanzetten en 3/4 verhitten.
De bakplaat invetten en het vlees bakken, heel regelmatig omdraaien.
Courgette over de lengte in plakken snijden van 3 à 4 mm, licht bestrooien vadouvan en aan weerszijden bakken op de bakplaat.
Maak een lichte jus van vleesbouillon, dragon en mosterd.
Aardappelen in gelijkmatige stukken snijden, mengen met vloeibare margarine en vadouvan, 15 minuten bakken in de airfryer op 200 graden.

Waarom ik geen recepten maak en in plaats daarvan korte bereidingsfiches met een samenstelling zonder hoeveelheden en beknopte bereidingswijzen zonder veel aandacht voor temperatuur en tijd.

  • Er zijn voldoende websites en kookboeken met uitgebreide receptuur die de onervaren of niet zelfverzekerde kok houvast bieden. Ben je echter wat meer bedreven in het bereiden van gerechten en maaltijden, dan worden die juiste hoeveelheden, temperaturen en bereidingstijden van minder belangrijk. Let op, er zijn drie soorten gerechten waarbij het geven van de correcte informatie wel belangrijk is. Namelijk bij dessert en gebak kun je niet rekenen op ervaring en intuïtie, hier zijn de juiste hoeveelheden, temperaturen en tijden wel van groot belang. Ook bij het garen van vlees of vis op lage temperatuur zijn de gegevens van tijd en temperatuur niet te vermijden omwille van de voedselveiligheid (hygiëne) en het beoogde resultaat.
  • De verhoudingen van ingrediënten die je in je gerechten gebruikt kun je beter door je smaak en voorkeur dan door opgegeven hoeveelheden laten bepalen.
  • Verder leerde ik uit het boek ‘Goed koken en wat je daarvoor moet weten’ van Harold McGee dat je niet moet vertrouwen op garingstijden in recepten.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.