Kerstcake

Gepubliceerd op 17 december 2022 om 18:24

Ingrediënten:

250 gram zachte boter
250 gram suiker
5 eieren op kamertemperatuur
250 gram bloem *
2 theelepels bakpoeder
sinaasappelrasp**
100 gram rozijnen
0,dl bruine rum
75 gram gedroogde cranberries
3 eetlepels oranjebloesemwater
sap van een halve citroen
50 gram poedersuiker

* Je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken, dan laat je het bakpoeder weg.
** Sinaasappelrasp: gebruik een fijne rasp om het oranje gedeelte van de sinaasappelschil te raspen. Zelf gebruik ik liever een dunschiller om het oranje gedeelte van de sinaasappeschil er af te halen en deze dan heel fijn te hakken.

 

Bereiding:

Voor de bereiding van het cakebeslag gebruik ik de keukenmachine, eerst met garde, daarna met roerstuk maar je kunt dit natuurlijk ook gewoon handmatig met een garde en een spatel doen.

Oven verwarmen op 160 graden.
Cakeblik licht invetten en bekleden met bakpapier. Als je geen bakpapier in huis hebt dan boter je het cakeblik goed in en bestrooi boden men randen met bloem.
Rozijnen in de rum weken (minimaal 15 minuten).
Boter met suiker romig roeren. Eeiren één voor één er door roeren.
Bloem mengen met bakpoeder en door een zeef beetje bij beetje door het beslag roeren.
Rozijnen, cranberries en oranjebloesemwater door het beslag roeren. Doe het gevulde beslag in het bakblik en plaats in de oven voor 60 tot 15 minuten. Controleer of de bovenkant wat stevig aanvoelt en prik in de cake met een voedselthermometer of een satépen, deze moet er droog uitkomen ***.
Als je bakpapier hebt gebruikt kun je de cake direct met papier uit het bakblik halen en op een rooster laten afkoelen. Als je geen bakpapier hebt gebruikt laat je de cake een tiental minuten in het blik afkoelen alvorens hem uit het blik te storten.

Maak het glazuur door citroensap en poedersuiker goed te mengen. Strijk met een keukenkwast het glazuur op de cake en bestrooi met sinaasappelrasp.

*** Ik gebruik de keukenthermometer niet om de kerntemperatuur te meten omdat dit meestal geen betrouwbaar resultaat geeft. Vaak lees je dat de kerntemperatuur rond de 100 graden moet liggen maar bij cake wordt deze temperatuur meestal niet gehaald en is dat ook niet nodig.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.