Bruine basissaus - vleesjus

Gepubliceerd op 1 mei 2021 om 16:30

Een lekkere saus voor bij vleesgerechten, een goede vleesjus, het lijkt niet eenvoudig. Met pakjes en zakjes is het behelpen en de recepten zoals je ze leest van bedreven keukenmeesters zijn erg bewerkelijk en tijdrovend. Maar, er is een tussenweg.

Een bruine basissaus maken zoals we die kennen uit de klassieke Franse keuken (Spaanse saus – demi glacesaus) voor vleesgerechten is voor de thuiskok bijna ondoenlijk (toch voor de dagelijkse keuken, voor speciale feestelijke gelegenheden tot daaraan toe). Voor wie het wil proberen, er zijn zeker goede recepten te vinden ook op het internet.
De meeste juspoeders en sauzen die je in de handel kunt kopen zijn niet echt culinaire hoogvliegers (wat je er ook niet van mag verwachten) maar met wat bewerking kun je een heel eind komen.

 

Begin al met het stevig aanfruiten van een mirepoix (= grof gesneden ui, wortel, groene selder). Voeg daarbij een klein lepeltje tomatenpuree, laurier, tijm en peterseliestengels(niet de blaadjes). Voeg water toe en een schepje zout en wat zwarte geplette peperkorrels. Laat dit een half uurtje zachtjes sudderen. Voeg je vleesjus, juspoeder of bruine saus toe die je gekocht hebt en laat nog enkele minuten op een zacht vuurtje staan. Doe door een zeef, eventueel wat bijbinden en op smaak brengen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.