Cold-brew thee

Gepubliceerd op 14 juni 2024 om 08:30

Thee als vervanging van wijn bij gerechten/ maaltijden 

 

Eerder had ik op deze site al gemeld dat ik met het gebruik van alcoholische dranken zo goed als volledig gestopt ben, niet principieel of wat dan ook, gewoon een keuze voor een gezondere leefstijl. Uitzonderlijk drink ik nog eens een glas wijn of bier. 

Ik heb me sindsdien vrij intensief beziggehouden met waardige alternatieven voor wijn bij gerechten omdat ik de combinatie spijs-wijn wel aangenaam vond. 

Het was niet zo moeilijk om bij thee uit te komen omdat hierover best al wat expertise bestaat en zo is de 'theesommelier' een begrip geworden die in de betere horecawereld opgang maakt. 

Dus al studerend, zoekend en experimenterend ben ik bij de cold-brew thee gekomen en heb er intussen wel een weg en mijn voorkeuren in gevonden. Nu vind ik dat er zoveel variaties mogelijk zijn dat de cold-brew thee een waardige vervanging is voor wijn. Er zijn zoveel theeën die je koud kunt zetten dat de keuze voor combinatie met gerechten geen belemmering kan zijn, niet minder dan bij wijn. Het is even boeiend en aangenaam om de juiste thee te kiezen als wijn die bij een gerecht past. 

 

Voor het maken van cold-brew thee vind ik enkele zaken belangrijk: 

Het kan met theebuiltjes maar kies voor kwaliteit en dan kom je toch eerder uit bij losse thee. 

Koop je thee in een gespecialiseerde zaak waar de medewerkers deskundig zijn. 

Gebruik gefilterd koud water. Ik gebruik daarvoor een Brita filter maar er zijn andere mogelijkheden. Cold-brew thee moet helder zijn. 

Je kunt je houden aan de standaard hoeveelheden die je zou gebruiken voor de klassieke wijze van thee zetten maar na enige ervaring bepaal je je eigen voorkeur voor de sterkte van de thee. 

Ik geef de thee minstens 8 uur de tijd om te 'trekken' maar meestal 12 uur of meer. 

Schenk de cold-brew thee in een mooi wijnglas. 

Ik raad iedereen het boek "Thee, de nuchtere neef van wijn" van Mariëlla Erkens aan. 

Vooral in het begin is het boeiend om met verschillende soorten thee te experimenteren om je eigen voorkeuren te ontdekken. 

Het is echt leuk om uit te zoeken welke thee je bij een gerecht zou schenken. 

 

Voorbeeld Cold-brew Lady Earl Grey

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.