Indian chai

Gepubliceerd op 15 april 2024 om 22:46

Indian chai is een pittige zwarte thee met specerijen. Je kunt Indian chai melanges kopen in goede zaken gespecialiseerd in koffie en thee maar het is zeker niet moeilijk om het zelf te maken. Dat heeft als grote voordeel dat je na enig experimenteren een melange hebt naar je eigen smaak en voorkeur. Er bestaat geen standaard recept voor Indian chai en overal waar je het drinkt zal hij anders smaken en een ander aroma hebben.
De basis is zwarte thee en het beste begin je met niet al te ruim de specerijen toe te voegen. Stap voor stap ga je zelf bepalen van welke specerijen wat meer of minder wil.
Gebruik zoals bij alle theeën bij voorkeur gefilterd water.Laat de thee met specerijen die je iets fijn hebt gemaakt in bijvoorbeeld een vijzel ongeveer 4 à 5 minuten trekken tegen het kookpunt. Filter de hete chai in theekopjes en laat iets afkoelen.
Alhoewel Aziaten deze thee ook bij bij hoge buitentemperaturen drinken is bij ons deze spicy thee toch vooral favoriet in wat koudere periodes, bijvoorbeeld na een herfst- of winterwandeling.
In Azië doet men dikwijls een flinke scheut melk in deze thee en voegt men suiker toe. Dat kun je natuurlijk doen maar dat is weer al naargelang je voorkeur. Zelf doe ik heel soms een klein scheutje vanillesiroop van Monin in deze specerijenthee.

Bij wat zwaardere, stevige gerechten is Indian chai soms geen verkeerde keuze. Ook bij zoete kleine gerechtjes of versnaperingen kan deze thee een prima begeleider zijn.

 

Zwarte thee (liefst Assam)
kruidnagel
peper
kardemom
gember (stukjes, gedroogd)
kanaalpijpje
steranijs

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.