Een keuze maken in thee

Gepubliceerd op 6 april 2024 om 12:47

Eerder had ik het al eens over het Proefpakketten van Simon Levelt. Als volkomen leek op het gebied van thee met de wil me erin te gaan verdiepen en mijn alcoholgebruik (grotendeels) te vervangen door de onvolprezen thee vond ik die proefpakketten wel een goed idee. Ook al was ik verscheidene keren in Azië geweest en omdat het er nu eenmaal bij hoorde wat theeceremonies meegemaakt, thee bleef de grote onbekende om bijvoorbeeld als volwaardig alternatief voor het glas wijn bij gerechten te vervangen. 

In de thee 'duiken' is heel boeiend maar je kan verzuipen en door de bomen het bos niet meer zien. Bij het bestuderen van het fantastische boek van Mariëlla Erkens, Thee de nuchtere neef van wijn, duizelde me het even door de grote verscheidenheid in deze wereld van de thee, Ik was nog niet verder gekomen dan groene en zwarte thee en thee met toegevoegde smaakjes. 

Deze proefpakketten hebben me wel op weg gezet om  verschillende theeën te leren kennen: 

  • Proefpakket Thee Specials (Finest Oolong – Keemun Congu (zwarte thee) – Lentedauw Mao Feng (groene thee) - Pai Mutan (witte thee)) 
  • Proefpakket Earl Grey ((Earl Grey Darjeeling – London Earl Grey – Lady Earl Grey – Earl Green) 

Omdat Lapsang Souchong, de bekende zwarte thee met rook aroma en rokerige smaak en Inian Chai (zwarte thee met specerijen) niet in de proefpakketten zitten heb ik die er los bij gekocht. 

10 verschillende theeën om te beginnen is niet mis. Ruiken, proeven, nog eens ruiken en proeven. Notities maken volgens de schema's van het boek Thee de nuchtere neef van wijn om zo toch enige kennis van thee te vergaren en vooral te gaan waarderen. 

Uiteindelijk moest ik keuzes gaan maken welke soorten thee ik nu vootaan in voorraad zou halen. Tien leek me een beetje te veel. 

Indian chai viel sowieso af omdat je die mix van zwarte thee en specerijen beter zelf kunt maken. 

Witte thee, hoezeer ook geprezen door echte theekenners kon mij niet overtuigen, ook die viel af. 

Earl Grey is voor mij een favoriet, London Earl Grey en Earl green zijn de blijvers, Dat zijn er dus al twee. 

Lapsang Souchong blijft ook. De Merlot onder de theeën 😊) 

Een Oolong mag ook niet ontbreken. 

Voortaan dus vier theeën standaard in voorraad: Lapsang Souchong, Finest Oolong, London Earl Grey en Earl Green. Ik zal er nog een lege theebus bij kopen om zo af en toe eens wat anders te proberen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.