Vlaamse rijstpap

Gepubliceerd op 30 april 2024 om 23:47

Vlaamse rijstpap, een eenvoudig recept van samenstelling maar de bereiding vergt wel wat ervaring en aandacht. De rijst moet helemaal gaar zijn en het resultaat smeuïg. De juiste pan gebruiken waarvan je weet dat de zetmeelrijke melkbereiding net te gemakkelijn aanbrandt. Regelmatig roeren over de bodem om dat aanbranden voor te zijn. Goed letten op de textuur en weten dat bij afkoeling de pap nog heel wat dikker wordt. De suiker wordt op het einde van de bereiding toegevoegd en maakt de pap ogenschijnlijk weer wat dunner. Eventueel moet je bij het einde van de bereiding ook nog bepalen of je toch nog wat melk of room toevoegt om de juiste consistentie te verkrijgen. En vooral, de Vlaamse rijstpap moet onmiskenbaar het fijne aroma en de smaak van saffraan dragen en hier speelt ook weer de ervaring en het vermogen om te bepalen hoeveel saffraan genoeg is want de kwaliteit van saffraan kan nog wel eens verschillen. Het gerecht heeft een lichtgele kleur en een fijne geur, Teveel saffraan zou die fijne geur en smaak veranderen in een bijna medicinale geur en smaak.

 

Ingrediënten:

1 liter volle melk
120 gram dessertrijst (gebroken rijst)
saffraandraadjes of saffraan poeder van goede kwalteit. uitgaande van saffraanpoeder gebruik ik meestal 2 eenheden (envevelopjes of buisjes), soms iets meer.
40 gram suiker
eventueel wat extra melk of room

voor het serveren: bruine basterdsuiker

 

Bereiding:

Melk met saffraan aan de kook brengen.
Rijst toevoegen en 30 minuten tegen het kookpunt aan houden terwijl je heel regelmatig roert. Tussen het roeren door dek ik de pan af met een deksel.
Naar het einde van de bereiding toe suiker en eventueel nog wat extra melk of room toevoegen.
In dessertschaaltjes doen en afdekken met plasticfolie.
Vlaamse rijstpap kan lauw of koud opgediend worden. Geef er bruine basterdsuiker bij.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.