Half volkoren half speltbrood

Gepubliceerd op 20 november 2023 om 23:43

Ingrediënten:

250 gram volkorenmeel
250 gram speltbloem
10 gram gedroogde gist
300 gram water
15 gram boter
8 gram zout
havervlokken

 

Bereiding:

Ik gebruik voor de bereiding van mijn brood sinds kort de Kenwood Titanium Chef Patissier XL. Die maakt het bereiden en het rijzen van het deeg een stuk eenvoudiger. Heb je een andere keukenmachine met staande mixer reken dan 10 minuten om het deeg te kneden. Maak je het deeg handmatig zorg er dan voor dat je zeker 10 minuten stevig kneedt. Ook voor het rijrijzen van het deeg (eerste rijs) heeft deze machine een speciaal programma van 1 uur.

 

Een stevig, soepel en elastisch deeg maken. Ik gebruik daarvoor de keukenmachine, staande mixer met een kneedprogramma vam 4 minutenen een rijsprogramma van 1 uur.

Na de eerste rijstijd het deeg platdrukken om te 'ontgassen' en stevig opbollen. Beleg het werkvlak met havervlokken, bestriijk de bovenkant van het deeg met water (ik doe dat men de hand) en rol de bovenkant even door de havervlokken. Het deeg wederom opbollen en zorg dat het gespannen is.

Afgedekt op een warme plaats 40 tot 45 minuten laten rijzen.

Intussen de oven voorverwarmen op 230 graden.

Baktijd = ongeveer 40 minuten.

 

Opmerking: ik gebruik voor de tweede rijs en het bakken de broodbol van Emile Henry. De laatste 3 minuten van de baktijd haal ik het deksel weg.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.